مهمترین شاخصهای اقتصادی در تقویم فارکس (Forex Economic Calendar) معمولاً شامل دادههایی هستند که تاثیر زیادی بر بازار ارزها دارند. این شاخصها توسط دولتها، بانکهای مرکزی و نهادهای آماری منتشر میشوند و نوسانات شدیدی را در جفتارزها، طلا، نفت و سایر داراییها ایجاد میکنند. اما این شاخصها شامل چه مورادی هستند و چرا اهمیت دارند؟ در این مقاله از پراپی به بررسی تقویم فارکس خواهیم پرداخت و مهمترین نکاتی که باید به آنها توجه کنید را بررسی میکنیم.
نرخ بهره (Interest Rate)
تصمیمگیری درباره نرخ بهره توسط بانکهای مرکزی (مثل فدرال رزرو، بانک مرکزی اروپا، بانک انگلستان و …) انجام میشود. افزایش نرخ بهره معمولاً باعث تقویت ارز آن کشور و کاهش آن باعث تضعیف ارز میشود. بانکهای مرکزی ممکن است به دلایل مختلف در تقویم فارکس اقدام به کاهش یا افزایش نرخ بهره کنند.
به طور مثال وقتی بانک مرکزی آمریکا (فدرال رزرو) نرخ بهره را از 5.25 درصد به 5.50 درصد افزایش میدهد، این افزایش باعث تقویت دلار آمریکا میشود. دلیل این اتفاق افزایش بازده سرمایهگذاری در دلار آمریکا است. در مقابل قیمت و ارزش جفتارزهایی مثل EUR/USD به دنبال انتشار این خبر در تقویم فارکس کاهش مییابد زیرا ارزش دلار نسبت به یورو بالا میرود. بنابراین نرخ بهره تاثیر مهمی در اقتصاد کشورها و وضعیت جفتارزهای بازار فارکس دارد.
شاخص قیمت مصرفکننده (CPI – Consumer Price Index)
شاخص قیمت مصرفکننده میزان تغییرات قیمت کالاها و خدمات مصرفی را اندازهگیری میکند و معیار مهمی برای سنجش تورم در میان اخبار موجود در تقویم فارکس است. افزایش این شاخص در کشورهای مختلف معمولا به افزایش نرخ بهره منجر میشود. یعنی وقتی این شاخص افزایش پیدا میکند، تورم افزایشی شده است و بانکهای مرکزی برای مقابله با این وضعیت، نرخ بهره را افزایش میدهند.
مثلا وقتی تورم سالانه آمریکا بهطور غیرمنتظره از 3.5 درصد به 4.2 درصد میرسد، افزایش تورم انتظارات افزایش نرخ بهره را تقویت میکند. بنابراین USD تقویت میشود چون بازار احتمال سیاست انقباضی توسط فدرال رزرو را بالا میبیند.
تولید ناخالص داخلی (GDP – Gross Domestic Product)
تولید ناخالص داخلی یکی از گستردهترین شاخصها برای سنجش سلامت اقتصاد یک کشور است که نقش پررنگی در تقویم فارکس دارد. رشد شاخص تولید ناخالص داخلی یا GDP نشاندهنده رشد اقتصادی است و به افزایش ارزش ارز آن کشور کمک میکند.
به طور مثال وقتی در تقویم فارکس گزارش GDP سهماهه انگلستان رشد 0.8 درصدی را نشان میدهد اما انتظارها رشد 0.3 را پیشبینی میکردند، پوند انگلیس (GBP) احتمالاً تقویت میشود چون این رشد قوی نشاندهنده سلامت اقتصاد بریتانیاست و ممکن است باعث افزایش نرخ بهره شود.
شاخص اشتغال و نرخ بیکاری (Unemployment Rate & Employment Change)
این شاخص در تقویم فارکس به تعداد شغلهای جدید و درصد بیکاری اشاره دارد و از عوامل مهم در پیشبینی سیاستهای پولی کشور منتشرکننده آن هستند. به طور معمول نرخ بیکاری پایینتر و افزایش اشتغال معمولاً برای ارز کشورها مثبت تلقی میشود و در مقابل نرخ بیکاری بالا و کاهش اشتغال سبب تضعیف ارز کشورها در اقتصاد جهان میشود.
به طور مثال زمانی که گزارش NFP آمریکا (تغییرات اشتغال غیرکشاورزی) منتشر شود و دادههای آن نشان دهد که 300 هزار شغل ایجاد شده، در حالی که انتظار 180 هزار شغل بود، چون بازار کار قوی است، دلار آمریکا تقویت میشود. به همین نسبت جفتارزهایی مثل USD/JPY ممکن است جهش کنند و تقویت شوند. اما در صورتی که تعداد مشاغل ایجاد شده کمتر از انتظار باشند، وضعیت ارز کشورها تضعیف میشود و جفتارزهای وابسته به آنها هم در بازار فارکس وضعیت نامطلوبی پیدا خواهند کرد.
شاخص مدیران خرید (PMI – Purchasing Managers’ Index)
شاخص مدیران خرید، سلامت بخشهای تولیدی و خدماتی یک کشور یا مجموعهای از کشورها را نشان میدهد. در شاخص مدیران خرید عدد بالای ۵۰ نشاندهنده رشد، و عدد زیر ۵۰ نشانه رکود است. PMI معمولاً پیشنگر وضعیت اقتصادی آینده است.
به طور مثال زمانی که PMI بخش تولیدی منطقه یورو به 47 کاهش پیدا کند و از حد انتظار 50 پایینتر باشد، یورو تضعیف میشود و ممکن است جفتارزهایی مانند EUR/USD هم تضعیف شوند. بنابراین توجه به شاخص مدیران خرید میتواند خط و ربط خوبی برای تصمیمگیری در بازار فارکس باشد. بر همین اساس اگر طبق مثال بالا PMI کشورهای حوزه یورو کمتر از حد انتظار باشد، نباید روی جفتارزهایی که در آنها EUR وجود دارد حساب باز کرد.
خردهفروشی (Retail Sales)
شاخص خردهفروشی میزان تغییر در مصرف خانوارهای کشور مورد نظر را نشان میدهد. رشد در این شاخص معمولاً علامت مثبتی برای اقتصاد است و نشان میدهد وضعیت اقتصادی در شرایطی مطلوب قرار دارد.
به طور مثال زمانی که شاخص خردهفروشی ماهانه در کانادا 1.2 درصد رشد کند در حالی که رشد 0.4 درصدی مورد انتظار بوده، برای اقتصاد کانادا علامت خوبی در نظر گرفته میشود. این اتفاق یعنی تقاضای مصرفکننده قوی است و نشانهای از رشد اقتصادی قلمداد میشود و CAD یا دلار کانادا را تقویت میکند.
سخنرانیها و گزارشهای بانک مرکزی در تقویم فارکس
پای ثابت اخبار اقتصادی، برنامههای سخنرانیهای رئیس بانک مرکزی یا انتشار صورتجلسات نشستهای کشورهای مختلف است. این گزارشها که از سوی اصلیترین سیاستگذاران اقتصادی جهان مطرح میشوند، میتوانند پیشبینی بازار را بهکلی تغییر دهند، زیرا انتظارات سیاستهای آینده را شکل میدهند.
مثلا زمانی که رئیس بانک مرکزی اروپا اعلام میکند که هنوز برای کاهش نرخ بهره زود است یا زمانی که صوتجلسه یک نشست اضطراری برای اقتصاد کانادا منتشر میشود، بازار به این اخبار واکنش نشان میدهد.
تراز تجاری (Trade Balance)
شاخص تراز تجاری در تقویم فارکس، اختلاف بین صادرات و واردات یک کشور را نشان میدهد. تراز تجاری مثبت میتواند باعث افزایش ارزش ارز شود و برعکس تراز تجاری منفی، ارزش ارز مورد نظر را کاهش خواهد داد.
به طور مثال زمانی که انتظار بازار تراز تجاری 70 میلیاردی چین است اما این کشور تراز تجاری 90 میلیارد دلاری را در گزارش میکند، یعنی اقتصاد چین وضعیت خوبی دارد. به همین دلیل در این شرایط مازاد تراز تجاری به معنای صادرات قویتر در چین است و بنابراین یوآن چین تقویت میشود (CNY). این موضوع میتواند روی جفتهایی مثل AUD/CNY هم اثر بگذارد چون استرالیا در بسیاری از حوزههای اقتصادی شریک تجاری چین است.
جمعبندی و پایان
اخبار اقتصادی که به صورت هفتگی و ماهانه در قالب تقویم اقتصادی منتشر میشوند، نقش مهمی در فرآیندهای بازار برعهده دارند. در این مقاله 8 اخبار مهم اقتصادی را بررسی و تاثیرات هر کدام را با ذکر مثال بررسی کردیم. جالب است بدانید در صورتی که در سایت پراپی ثبت نام کرده باشید، به صورت هفتگی میتوانید مهمترین اخبار اقتصادی را در ایمیل خود دریافت کنید و با آمادگی بیشتری برای معامله در بازارهای مالی برنامهریزی کنید.
سوالات متداول
کدام شاخص اقتصادی در تقویم فارکس بیشترین تاثیر را بر نوسانات بازار دارد؟
نرخ بهره (Interest Rate) یکی از تاثیرگذارترین شاخصها در تقویم فارکس است، زیرا مستقیماً ارزش ارزها را تحتتأثیر قرار میدهد. تغییر در نرخ بهره میتواند باعث جهش یا افت شدید در جفتارزها شود.
چرا معاملهگران به شاخص قیمت مصرفکننده (CPI) توجه زیادی دارند؟
چون CPI معیار اصلی سنجش تورم است. افزایش این شاخص ممکن است بانک مرکزی را به افزایش نرخ بهره سوق دهد که خود باعث تقویت ارز آن کشور میشود.
چگونه میتوان از دادههای تقویم اقتصادی برای ورود یا خروج از معاملات استفاده کرد؟
با بررسی انتظارات بازار و مقایسه آن با دادههای واقعی. اگر داده منتشر شده بهتر از پیشبینی باشد، معمولاً به تقویت ارز منجر میشود و برعکس آن میتواند فرصت خروج از معامله را فراهم کند.
استفاده از کلمات و محتوای توهینآمیز و غیراخلاقی به هر شکل و هر شخص ممنوع است.
انتشار هرگونه دیدگاه غیراقتصادی، تبلیغ سایت، تبلیغ صفحات شبکههای اجتماعی، قراردادن اطلاعات تماس و لینکهای نامرتبط غیرمجاز است.
دیدگاههایی که از قوانین فوق تخطی کرده باشند، تأیید نمیشوند.