نقطه پیوت (Pivot Points)، یک شاخص یا اندیکاتور در تحلیل تکنیکال است که میتواند بهترین دوست معاملهگر هنگام تشخیص روند بازار باشد.
این نقاط، سطوح قابلتوجهی هستند که چارتیستها بهمنظور تعیین جهت حرکت، سطوح مقاومت و پشتیبانی از آنها استفاده کنند.
نقاط پیوت سابقهای طولانی در معاملات ارز دیجیتال دارند و تریدرها از آنها برای شروع و بهینهسازی معاملات خود استفاده میکنند. از این نقاط نهتنها در بازار سهام، بلکه در معاملات ارزهای دیجیتال استفاده میشود و در تعیین نقاط ورود و خروج کاربرد دارند.
معاملهگران باسابقه که بهعنوان floor traders شناخته میشوند، اهمیت زیادی به نقاط پیوت در انجام معاملات خود میدهند. آنها افرادی هستند که توجهی به مثبت و منفیهای مقطعی نداشته و از معاملات هیجانی دوری میکنند.
در این مقاله خواهیم خواند که پیوت پوینت چیست، چگونه محاسبه میشود و چه استراتژیهایی برای آن وجود دارد.
منظور از پیوت پوینت چیست؟
نقطه پیوت یک شاخص تحلیل تکنیکال پایه بهمنظور پیشبینی یا پیشروی حرکت بازار است که دستکم پنج نسخه مختلف از آن وجود دارد. نقاط پیوت استاندارد، دیمارک و فیبوناچی از معروفترین آنها هستند.
نقاط پیوت برای تشخیص جهت حرکات بازار بر اساس میانگین قیمتهای بالا، پایین و پایانی روز قبل استفاده میشود.
اگر در آغاز روز معاملاتی بعدی، قیمت بازار بالاتر از پیوت پوینت باشد، روند معاملات صعودی (رشد بازار) است و اگر زیر آن قیمت باشد، بازار نزولی خواهد بود.
همچنین این نقاط میتوانند در تعیین جهت حرکت بازار در یک بازه زمانی و در تمام دورههای زمانی تاثیرگذار باشد.
از اصلیترین مزایای استفاده از Pivot Points، کاربردی بودن آن در اکثر بازارهای مالی و در تمام مقیاسهای زمانی است.
با این وجود، استفاده از این اندیکاتور در بازارهای با نوسانات قیمتی شدید، توصیه نمیشود. به زبان سادهتر این نقاط میتواند نقطه حمایت یا مقاومت برای هر سهم یا ارز دیجیتال را تعیین کند.
نقاط پیوت چگونه محاسبه میشوند؟
متداولترین روش محاسبه نقاط پیوت استفاده از سیستم پنج نقطهای (Five-Point System) است. در این روش، از سقف قیمتی، کف قیمتی و قیمت پایانی روز قبل بههمراه دو سطح حمایتی و دو سطح مقاومت استفاده میشود.
با این پنج نقطه، کانال حرکتی سهم تشکیل شده و نقطه تغییر این کانال تعیین میشود.
برای ترسیم کانال، حداقل دو نقطه برای کف و دو نقطه برای سقف کانال لازم است. نقطه پنجم نیز نقطهای است که کف کانال یا سقف کانال در آن شکسته میشود.
کانال همیشه از دو خط بالا و پایین تشکیل میشود که خط پایینی حداقل دو برخورد (نقطه) دارد؛ هر چه تعداد این نقاط بیشتر باشد، کانال بهتر و معتبرتر خواهد بود.
بهعنوان مثال، اگر به کانال ۵۰ ساله دلار نگاه کنیم، متوجه میشویم که این کانال در تمام این سالها حفظ شده و احتمال از دست رفتن آن (شکستن) بسیار پایین است.
افزایش تعداد نقاط پیوت بهمعنی افزایش احتمال صحت بیشتر یک کانال است.
با داشتن این پنج نقطه (کانال و نقطه تغییر روند)، در معاملات خود عملکرد بهتری خواهیم داشت. بهعنوان مثال، هنگامی که روند از دست رفته و حرکت به سمت نزولی آغاز شده، میتوانیم معامله را متوقف کرده و از بازار خارج شویم.
در همین راستا، در کانال نزولی با تشخیص نقطه تغییر روند، میتوانیم استراتژی خرید را بهصورت موثرتری اجرا کنیم.
روش محاسبه نقاط پیوت در جدول زیر نمایش داده شده است:
نقاط پیوت |
روش محاسبه (از راست به چپ خوانده شود) |
نقطه پیوت (P) |
(سقف قیمتی + کف قیمتی + قیمت پایانی) / ۳ |
حمایت اول (S1) |
(پیوت پوینت x ۲) – سقف قیمت |
حمایت دوم (S2) |
پیوت پوینت – (سقف قیمتی – کف قیمتی) |
مقاومت اول (R1) |
(پیوت پوینت x ۲) – کف قیمتی |
مقاومت دوم (R2) |
پیوت پوینت + (سقف قیمتی – کف قیمتی) |
برای محاسبه نقاط مورد نظر، از روشهای دیگر نیز میتوان استفاده کرد؛ اما روشهای ارائهشده در جدول فوق بهعنوان روشهای استاندارد معرفی شدهاند.
تریدرها در عوض استفاده از نقاط پیوت روزانه (daily)، میتوانند از دادههای هفتگی، ماهانه یا سهماهه نیز استفاده کنند که برای انجام معاملات بلندمدت مناسبتر خواهد بود.
ترسیم کانال با توجه به فرمول پیوت پوینت
در این روش، از فرمول پیوت بهره میگیریم. بهعبارت دیگر، قیمت پایانی را با اضافه کردن کف و سقف قیمتی جمع کرده و سپس میانگین میگیریم.
- حمایت اول با استفاده از این فرمول محاسبه شده و بهعنوان کف قیمتی در نظر گرفته میشود.
- حمایت بعدی نیز با توجه به فرمول محاسبه و تعیین میشود.
- مقاوت اول به کمک میانگین سه نقطه محاسبه میشود تا ناحیه مقاومتی کمی پایینتر از کانال ایجاد شود.
- در مقاومت دوم، پیوت پوینت با اختلاف سقف و کف قیمتی جمع میشود تا مقاومت بالاتری بهوجود آید.
با توجه به این دادهها یک کانال معاملاتی ترسیم میشود و شکستن این کانال نشاندهنده تغییر روند است.
حالا که با نحوۀ محاسبۀ پیوت پوینت آشنا شدیم، نوبت آن است که استراتژیهای معاملاتی آن را بررسی کنیم.
استراتژیهای معاملاتی نقاط پیوت
استراتژی نقطه پیوت و انجام معاملات با استفاده از آن، میتواند به معاملهگران در تشخیص توقف، سوگیری و اهداف بالقوه ارز، بهطور قابلتوجهی کمک کند.
در بازار فارکس، معاملات به مدت ۲۴ ساعت در تمام طول هفته ادامه دارند؛ به همین دلیل معاملهگران برای دستیابی به موفقیت در این بازار، به استراتژیهای معاملاتی پیچیدهتری احتیاج دارند.
در ادامه، تعدادی از استراتژیهای معاملاتی مرتبط با نقاط پیوت را که بسیار کاربردی هستند، بررسی میکنیم.
استراتژی ترند تریدینگ (Trend Trading) براساس نقاط پیوت
استراتژی ترند تریدینگ بهعنوان یک الگوی معاملاتی، مشتمل بر تجزیه و تحلیل روندها، تریدرها را در فرایند معاملاتی درگیر میکند.
در این روش، معاملهگران در طی روندهای صعودی، در پوزیشن لانگ دست به معامله میزنند؛ و هنگامی که روند نزولی است، در پوزیشن Short دست به معامله میزنند.
معاملهگران بهمنظور پیادهسازی استراتژی معاملاتی تحلیل روند با استفاده از نقاط پیوت، سطوح مقاومت و حمایت را مشخص میکنند. اساس این روش آن است که پس از تعیین جهت حرکت ارز (یا سهم) معاملهگر میتواند بیشترین بهره را از اصلاحات ببرد.
استراتژی معامله با پرش (Bounce) نقطه محوری
در استراتژی جهش نقطهمحوری (Pivot Points)، به جای نیاز به ترسیم کانال صعودی یا نزولی، از احساسات بازار استفاده میکنند. این روش عمدتاً برای نوسانگیری خیلی کوتاهمدت (تایمفریمهای ۱ دقیقهای)، توسط معاملهگران انجام میشود.
ایده اصلی این رویکرد آن است که اگر قیمت بالاتر از نقطه پیوت قرار داشته باشد، احساسات بازار نیز به سمت صعود متمایل میشود و برعکس! در این روش، از احساسات بازار برای تصمیمگیری در مورد خرید یا فروش استفاده میکنند.
استراتژی معاملات درون روزی (intraday trading) نقطه پیوت
نقاط پیوت بهعنوان یک اندیکاتور روزانه برای معاملههای آتی، معمولاً در طول این بازه زمانی قیمت ثابتی دارد. معاملهگران میتوانند در هر تایمفریم دلخواه، پس از مشاهده و بررسی چارت، نقطه پیوت را مشخص کرده و براساس آن در همان بازه زمانی معامله را انجام دهند.
تایمفریم معاملهگران روزانه (day traders) در معاملات درون روزی، معمولاً ۱۰، ۱۵ دقیقه یا چند ساعت است.
استراتژی برگشت روند (Reversal) براساس نقاط پیوت
سطوح حمایت و مقاومت که با توجه به نقاط محوری ترسیم میشوند، میتوانند بهصورت معکوس نیز استفاده شوند.
اگر نقطه پیوت معین شده از دست برود، روند حرکت قیمت به سمت نقطه مقاومت یا حمایت (روند صعودی یا نزولی) شروع میشود.
در چنین شرایطی با توجه به استراتژی تغییر روند، اگر روند حرکت سهم به سمت سطوح حمایت و مقاومت بهصورت آهسته باشد، همچنان مکان مناسبی (امن) برای خرید و فروش وجود دارد.
استراتژی نقاط پیوت کندل استیک (شمعی)
نقاط پیوت قابل مقایسه با انواع نمودارها هستند؛ اما یکی از کاربردیترین آنها مقایسه با نمودارهای کندل استیک (candlestick) است.
در نمودارهای شمعی، بدنه کندل نمایانگر نقطهای است که در آن حجم معاملات بیشتر بوده و قسمت بالا و پایین آن نمایانگر بالاترین و پایینترین قیمت معامله در آن روز است.
استراتژی معاملاتی پیوت پوینت حمایتی و مقاومتی
استفاده از نقاط S1، S2، R1، R2 به معاملهگران کمک میکند تا کنترل موثرتری بر ورودیهای خود داشته باشند.
به این معنی که معاملهگر با اعتماد به این استراتژی، همواره در نقاط حمایتی خرید انجام میدهد و در نزدیکی نقاط نزدیک مقاومتی از معامله خارج میشود.
در استراتژی حمایت و مقاومت، تریدرها به روند صعودی یا نزولی معامله کاری ندارند.
انجام معاملات با استفاده از پیوت پوینت
استراتژی نقطهمحوری بهنحوی طراحی شده است که معاملهگران از آن برای تشخیص روند کلی معاملات استفاده میکنند.
اگرچه استفاده از این سیستم برای تشخیص نزولی یا صعودی بودن روند معاملات بهطور دقیق و بدون خطا و ایراد نیست، اما در هر حال یک دیدگاه کلی برای ترید کردن را در اختیار معاملهگران قرار میدهد که مفید و کاربردی است.
پیوت پوینتها به دو روش قابل استفاده هستند:
- برای تشخیص روند کلی بازار
- برای تعیین نقاط ورود و خروج از بازار
همانطور که میدانیم، روند معاملات در برخی از روزها بهشدت به نقاط پیوت پایبند است، در حالی که در روزهای دیگر تاثیر آن ممکن است کمتر باشد.
همانطور که گفته شد دقت نقاط پیوت ۱۰۰ درصدی نیست و استفاده از آنها محدودیتهایی به شرح زیر دارد:
- این نقاط براساس یک محاسبه ساده تعیین میشوند.
- هیچگونه تضمینی برای دقت این پیشبینی وجود ندارد.
برخی از معاملهگران براساس تجربه بیشتر بهخوبی تشخیص میدهند که چه زمانی میتوانند به روند اعتماد کنند و چه زمانی نه.
گاهی اوقات، قیمت و روند پیشبینی شده برای یک ارز ممکن است به سمت جلو و عقب حرکت میکند و یا حتی معکوس شود.
۱. استفاده از نقاط پیوت برای تعیین روند کلی بازار
در صورتی که قیمت نقطه پیوت در یک حرکت صعودی شکسته شود، نشاندهنده بازاری در حال صعود است؛ و اگر قیمت به زیر این نقطه سقوط کند، به معنای شروع بازار نزولی خواهد بود.
۲. استفاده از نقاط پیوت برای ورود و خروج در بازار
تریدرها میتوانند از نقاط پیوت برای تشخیص زمان مناسب ورود یا خروج از بازار استفاده کنند.
بهعنوان مثال، اگر قرار باشد یک تریدر ۱۰۰ سهم را در صورت شکست مقاومت یکی از ارزها خریداری کند، میتواند از این شاخص کمک بگیرد.
همچنین، تریدرها میتوانند با استفاده از پیوت پوینت حد ضرر (stop loss) را در نزدیکی نقاط حمایتی تعیین کنند و به مدیریت ریسک بپردازند.
جمعبندی
انجام معاملات با پیوت پوینت به ما امکان ارزیابی روندهای صعودی و نزولی را میدهد و به معاملهگران اجازه میدهد تا بهترین نقطه برای ورود یا خروج از معامله را تعیین کنند.
معاملهگران از نقاط پیوت برای طیف گستردهای از معاملات در بازارهای مالی از جمله سهام و معاملات فارکس استفاده میکنند. آنها به کمک این شاخص و سایر ابزارهای تحلیل تکنیکال، سودآوری معاملات خود را افزایش میدهند.
ایده کلی در این رویکرد آن است که پس از تعیین جهت قیمت سهم یا ارز براساس نقطه پیوت، معاملهگران بتوانند بهراحتی معامله و خرید و فروش را انجام دهند.
موفقیت در انجام معاملات با پیوت پوینت، به تبحر معاملهگر و توانایی او در استفاده از سایر اشکال تحلیل تکنیکال بستگی دارد. آنها میتوانند با استفاده از الگوهای شمعی یا میانگین متحرک (مووینگاوریج) جهت حرکت ارز یا سهم را دقیقتر تخمین بزنند.
بهطورکلی، هرچه نشانههای مثبت بیشتری برای انجام یک معامله وجود داشته باشد، احتمال موفقیت بیشتر خواهد شد.
استفاده از کلمات و محتوای توهینآمیز و غیراخلاقی به هر شکل و هر شخص ممنوع است.
انتشار هرگونه دیدگاه غیراقتصادی، تبلیغ سایت، تبلیغ صفحات شبکههای اجتماعی، قراردادن اطلاعات تماس و لینکهای نامرتبط غیرمجاز است.
دیدگاههایی که از قوانین فوق تخطی کرده باشند، تأیید نمیشوند.